lauantai 7. helmikuuta 2015

Tutustuminen oppimispeliin: Ekapeli Eskari

Tutustuttavaksi oppimispeliksi valitsimme Ekapelien Eskarin, joka löytyy osoitteesta https://ekapeli.lukimat.fi/. Pelin pelaaminen vaatii koneelta yhteensopivan Javan. Mikäli haluaa saavutusten olevan käytössä myös muilla tietokoneilla, voi peliin rekisteröityä. Ekapeleistä on ilmeisesti tulossa myös iPad versio, mutta ainakaan vielä se ei ole jaossa. Androidille sen sijaan on beta-versio saatavilla

Eskari-pelissa äänteitä yhdistetään kirjaimiin. Palkintona oppilaalle on virtuaalisia tarroja, joita voi liimata virtuaaliseen tarrakirjaan. Äänteiden yhdistämisessä näytti olevan kahden tyyppisiä tehtäviä:
  1. Tehtävä, jossa ruudulla näkyi kaikki aakkoset, ja oppilas valitsi äännettä vastaavan kirjaimen. Vasta koko tehtävän jälkeen selvisi, miten hyvin tehtävä meni. 
  2. Muut tehtävät olivat sellaisia, joissa ruudulla oli vaihteleva määrä kirjaimia, joista oppilas valitsee äänettä vastaavan. Tietokone kertoo, oliko valinta oikea. 
Tämän lisäksi Eskari-pelissä on tarinasanakirja, jossa voi ruudulta seurata tietokoneen lukemaa tavutettua tekstiä. -Kari

Lapset ovat näppäriä pelien ja ohjelmien käytössä. Selkeä kokonaisuus kuvallisesti, ääni terävää ja selkeää. Lyhyellä ajalla oppii toimimaan ohjelmassa, mutta silti jäin miettimään tuliko tarinakirja kuvioon sekoittamaan hyvin etenevää kirjainharjoitusta. Pelissä toimiva tarrajärjestelmä varmasti aktivoi lapsen tekemään lisää harjoituksia. Mitä enemmän tietää sen suurempi valikoima tarroja, mutta miksei niitä kaikkia tarroja saanut, vai enkö osannut vain valita niitä kaikkia?
Jos jokaisella lapsella on kone ja mahdollisuus tehdä omaa peliä, voidaan tulokset säilyttää mutta tarvitaan kirjautuminen ja se mietitytti minua kovasti. Pitääkö lasten jo kirjautua ohjelmiin? Omalla koneella jokainen voi edetä omaa tahtia ja nauttia postiivisesta palautteesta sitä mukaan kun peli etenee.  - Eveliina -

Marjo: Ekapeli Eskari on Niilo Mäki Instituutin erityispedagogisiin tarkoituksiin kehitettyjä oppimispelejä. Ekapelin tavoitteena on oppia kirjain-äänne -vastaavuutta. Kun Ekapeli Eskari sujuu helposti lapsi voi siirtyä pelaamaan muita Niilo Mäki Instituutin pelejä: esim. Ekapeli lukemista tai sujuvuutta.

Perheessämme on kokemusta Ekapelien pelaamisesta. Kaksi lastamme on pelannut sekä Ekapeli Eskaria, että muita Ekapelejä. Olen myös käyttänyt Ekapeli Eskaria päiväkodin esikoululaisten ryhmässä. Päiväkodissa, jossa olin, oli kaksi tietokonetta henkilökunnan käyttöön. Toista konetta sai käyttää lasten pelaamiseen. Että pystyin aloittamaan ekapelin käytön, piti koneen asetuksiin tehdä muutoksia, niin että pelin asentaminen koneeseen oli mahdollista.

Lapsi voi pelata kirjautumatta, jos hän pelaaa aina samalla koneella. Kirjautumalla voi pelata esimerkiksiksi koulussa ja kotona, niin että peli jatkuu siitä, mihin on jääty.-Marjo


Lähteitä:
http://blog.edu.turku.fi/molla/2014/04/10/ekapelin-tablet-versio-julkaistaan-syksylla/
http://www.lukimat.fi/lukeminen/materiaalit/ekapeli/ekapeli-alku

Ekapeli maahanmuuttajasta olen tällä hetkellä kiinnostunut, koska eskarissamme on muutama venäjänkielinen lapsi. En ole vielä muilta kiireiltäni ehtinyt peliä opettajille mainostaa, tai edes kysyä on se heille tuttu ja kenties jo käytössä.
t. Kati

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti